FINALNA KONFERENCIJA EnerNETMob PROJEKTA

Enernetmob_final1

EnerNETMob projekat je u svojoj završnoj fazi. Projekat će zvanično biti završen 30.04.2022.g nakon 4 godine implementacije. U skladu sa tim, organizovan je dvodnevni završni sastanak i konferencija u Marseju na kojem su učestvovali predstavnici „Luke Bar“ AD.

Prvi dan sastanka je organizovan na nivou partnerstva, ujedno i poslednji sastanak i iskorištena je prilika da se sumiraju sve aktivnosti koje su ostale da se implementiraju do kraja projekta kao i da svaki partner predstavi svoje ispunjene zadatke. Svi piloti su uglavnom ispunjeni i testiarani , a ovaj projekat je donio velike benefite učesnicima prvenstveno u vidu nabavke punionica i informatičkog povezivanja elektromobilnih mreža kao i uticaja na opšte viženje i promociju elektromobilnosti na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. 

Drugi dan sastanka je organizovan u vidu konferencije na kojoj su , osim partnera , prisustvovali i  drugi predstavnici električne mobilnosti na transnacionalnom nivou: kompanije, istraživački centri and lokalne vlasti.

Projekat promoviše zajedničku mobilnost and intermodalnost kopnomore korišćenjem sistema električnog transporta, implementacijom međugradskih and međuregionalnih pilot mreža električnih vozila. Razvija rešenja za elektromobilnost and testira pilot akcije za prevazilaženje ograničenja srednjeg putovanja and za koordinaciju budućih investicija u električni transport.

Događaj je bio prilika da se predstave dostignuća projekta and razgovaraju on ključnim temama vezanim za elektromobilnost iz transnacionalnog opseg and biuo je strukturiran u 3 glavne sesije za 3 implementirane grupe pilota.

Prvi pilot se tiče intermodalne povezanosti mora i drumskog saobraćaja i ovaj pilot su sproveli partneri iz Albanije, Grčke (Tesalija), Hrvatske i  Crne Gore  u okviru kojeg je nabavljeno 9 punjača i 5 e-vozila. Svaki partner je uspješno predstavio svoje pilote and objasnio uticaj pilota na poboljšanje elektromobilnosti u svom regionu

Za kraj je organizovan set pitanja za paneliste. “ Luka BarAD je u okviru ovog pilota uspješno nabavila evozilo Nissan Leaf 2019.g and električnu punionicu EFAPOWER EV QC 45.

Druga sesija je za fokus imala  Pilota 2 i u okviru kojeg su učestvovali partneri iz Kipra, Slovenije, Grčke (Peleponez), Italije i Španije u okviru kojeg je nabavljeno ukupno 15 punjača i 5 e-vozila, 20 bicikala i 10 za hendikepirane.

Treća sesija se ticala gradske logističke usluge elektromobilnosti u okviru koje su svoje pilote realizovali partneri iz Portugala, Francuske, Malte i Italije a u okviru kojeg je nabavljeno 4 punjača i 3 e-vozila, 3 e-cargo bicikla.

Na kraju je takođe predstavljena ICT platforma koja je razvijena u okviru EnerNETMob projekta kako bi upravljala i nadgledala infrastrukture za punjenje i EV usluge na regionalnom nivou (MED region) i kako bi međusobno povezala lokalne mreže u jednu transnacionalnu „Međuregionalnu Mrežu za elektromobilnost”.

Više o projektu na https://enernetmob.interreg-med.eu/

en_GBEN