Luka Bar AD proslavila 117 godina postojanja

Luka-Bar-proslava-2

Najveći privredni subjekat u gradu pod Rumijom i jedan od najznačajnijih resursa u Crnoj Gori – „Luka Bar“ AD, proslavila je juče 117 godina postojanja.

Na prigodnoj svečanosti upriličenoj ispred hotela „Sidro“, kojoj su prisustvovali poslovni partneri, članovi odbora direktora, kolektiva, dobitnici jubilarih nagrada i penzioneri, kao i predstavnici medija, u uvodnom obraćanju Predsjednik Odbora direktora mr Darko Pekić, istakao je da je ova godina bila plodonosna za Luku.

„Rezultati na finansijskom planu pokazatelj su da Luka ima čime da se pohvali u ovom periodu. To je nešto što nas čini ponosnim kao sistem. Izazovi koji su bili u prošlosti, sada su dijelom prevaziđeni, ali neki od njih su i dalje tu i borimo se svakodnevno“, kazao je mr Pekić, dodavši da je „Luka dobila jedan novi organizacioni element koji bi trebalo da je čini još jačom u budućnosti“.

„Odbor direktora koji predstavljam u ovom trenutku je prošle godine uspio da pokrene proces sistematizacije koji je uspješno završen u maju 2023. godine. Važno je naznačiti da Luka Bar veliku zahvalnost za svoje djelovanje duguje i nekim malim elementima koji su tu, a možda ih ne prepoznajemo. Mi imamo Odbojkaški klub, jednu zdravu cjelinu, a neki od rezultata koje taj klub postiže nas sve ovdje čine ponosnim i daju nam za pravo da vjerujemo da će društvena odgovornost koju Luka Bar sprovodi, i u budućnosti donositi velike rezultate ne samo gradu Baru, već i šire. Takođe, ušli smo i u jednu priču koja se zove ‘Ribolovni dan u luci’. Dali smo priliku svim Baranima koji žele da se oprobaju u sportskom ribolovstvu da uđu u Luku Bar, pecaju, imaju mogućnost da se druže i taj događaj je planiran kao tradicionalan“, istakao je mr Pekić.

Izvršni direktor „Luke Bar“ AD Ilija Pješčić kazao je da su „ponosni na tradiciju i trajanje, ostvarene rezultate i poslovne uspjehe ali, prije svega su ponosni i zadovoljni što su veliki, skladan i funkcionalan kolektiv i tim, koji održava vrlo uspješne poslovne kontakte i odnose“.

„Nije lako govoriti u ime gotovo 600 zaposlenih koliko je trenutno u Luci Bar. To obavezuje i predstavlja veliku odgovornost, ali i čast. Jer, naši zajednički rezultati su izuzetni. Napori koje ulažemo su nekada čak i nadljudski. Infrastruktura, mehanizacija, saobraćajno zaleđe Luke Bar, sve to daleko je od idealnog. Ali, mi paralelno su uspješnim utvrđenim običnim poslovima, naše osnovne djelatnosti, kontinuirano radimo i na podizanju tih kapaciteta. Nabavlja se nova mehanizacija, vrši se sanacija konstruktivne obale, Volujca, intezivno radimo na povećavanju skladišnih kapaciteta“, naveo je Pješčić i dodao da pored toga, podižu bezbjednost i nivo Luke na sve veće standarde a da sa njihovim poslovnim partnerima iz zemlje i inostranstva, zajedno rade na opredjeljenju logističkog transportnog pravca preko Luke Bar.

 Ono što je, kako smatra direktor Pješčić, prepoznato na svim relevantnim adresama, je potreba za ponovnim objedinjavanjem Luke Bar u jedinstven i cjelovit sistem.

 „Jedino u tom modelu funkcionisanja, Luka Bar biti ponovo konkurentna i maksimalno operativna“, naglasio je izrazivši nadu da će taj poduhvat biti ostvaren, s obzirom da je Vlada već pokrenula prve korake ka tom cilju.

Podsjetio je da je 2022. godina za Luku bila rekordna godina po svim parametrima poslovanja i kazao da očekuje da će i ovu godinu završiti uspješno.

„Nijesmo krili zadovoljstvo i ponos kako smo svi zajednički iznijeli pretovar od 2,4 miliona tona i ostvarili zavidne finansijske rezultate. Poslovna 2023. već u prvim mjesecima pokazala je koliko su lučko poslovanje i pomorska djelotnost nepredvidivi i uslovljeni nizom faktora, počeši od međunarodnih sukoba do raznih poremećaja na tržištu roba. Svakako, sve smo to spremno dočekali i u prvom kvartalu ostavili pretovar od 450.000 tona i ukupno prihodovali 4 miliona eura. Vjerujem da će Luka Bar i ovu godinu završiti uspješno, a temelje za moj optimizam gradim na najavama novih poslova i tereta, kao i na stalnim napornim aktivnostima da trenutne poslove intenziviramo“, pojasnio je Pješčić, zahvalio poslovnim partnerima, a posebne čestitke uputio dobitnicima jubilarnih nagrada kao i kolegama koji su između dva jubileja Luke ostvarili pravo na penziju.

„Zahvaljujem u ime kompanije i svoje lično za sav vaš trud i zalaganje. Svim našim poslovim parterima hvala na uspješnoj i produktivnoj saradnji u predhodnom perodu. Uvjeren sam da ćemo još jače ići u nove poslovne poduhvate“, zaključio je Pješčić.

Na svečanosti povodom obilježavanja 117 godina Luke, obratili su se i predstavnici dva lučka sindikata.

Predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar Alis Šabotić, koji je ove godine takođe dobio jubilarnu nagradu,istakao je da je ovo “dan koji služi za slavlje, jer se radi o jednoj od najznačajnijih kompanija u Crnoj Gori, ali i dan kada treba napraviti malu retrospektivu između dvije proslave”.

„Prošle godine, na ovom istom mjestu sam pomenuo zaposlene u Sidru, prekovremeni rad, iscrpljenost radnika zbog rada nedjeljom. Nije se puno toga promijenilo, uprkos dobroj saradnji sindikata i menadžmenta… lako je usvojen novi ‘Akt o sistematizaciji’, za ovaj Sindikat priča o sistematizaciji nije još okončana. Menadžment je upoznat da je Sindikat objedinio prigovore zaposlenih u nižim grupama poslova u jedan predlog koji bi izašao u susret njihovim primjedbama, koje nijesu mogle biti riješene kroz koeficijent složenosti poslova. S obzirom na to da smo upoznati kako su ostale kompanije riješile ovaj problem, želim da naglasim da je predlog Sindikata jedinstven u Crnoj Gori. Kako saznajemo konačno se zaposlenima priznaje pravo na uvećanu zaradu za rad nedjeljom i to prije svega zahvaljujući informacijama koje smo dobili od Granskog sindikata„ objasnio je Šabotić.

Ponosan je što je sindikalna organizacija na čijem je čelu, u odnosu na prošlu godinu uvećana za 50, te da sada broji 370 članova.

„To mi daje za pravo da kažem da smo jedan od bolje organizovanih sindikata u državi. Članovi su to prepoznali, i sigurno ćemo nastojati da to članstvo proširimo još više. Želim da se zahvalim menadžmentu na finansijskoj podršci za učešće naših sportista na Sportskim igrama u Grčkoj. Da podsjetim, naši sportisti su po treći put osvojili prvo mjesto u generalnom plasmanu, sa pet zlata, četiri srebra i dva bronzana pehara“, podsjetio je Šabotić i naglasio da su se sportisti pored najboljeg rezutata u sportu, istakli i lijepim ponašanjem i disciplinom, što mu, kako je kazao kao predsjedniku sindikata predstavlja posebnu čast.

Da je Dan Luke Bar „jedan od najvažnijih datuma u istoriji Crne Gore i sigurno najvažniji u ekonomskoj istoriji zemlje“, smatra predsjednik Sindikalne organizacije Lučkih radnika Vladimir Obradović.

„Želim Vam da jednog dana Luka Bar doživi ponovo da ima 15 brodova na sidrištu i hiljadu i po radnika po smjeni. Što se tiče drugih svari, moramo da znamo da nije završen posao. Ovo o procjeni rizika na radnim mjestima je presudno važno da sačuvamo živote i zdravlje ljudi. Takođe je presudno važno da napokon mislimo malo i na standard ovih ljudi. Apelujem da počnemo da mislimo i na to da vratimo Luku Bar u cjelovito stanje i da više nikad niko ne pomisli da spomene privatizaciju Luke Bar“, izričit je Obradović.

Na ovaj datum „Luka Bar“ AD tradicionalno zahvaljuje radnicima koji odlaze u penziju i dodjeljuje jubilarne nagrade onima koji su u ovom kolektivu proveli 10, 20, 30 i 40 godina. Plakete i nagrade ovogodišnjim jubilarcima i penzionerima dodijeljene su u svečanoj sali Luke.

Ove godine u penziju odlaze: Snežana Milošević, Dragutin Niković, Zarija Franović, Sevdalin Hamzić, Boro Drešić, Miodrag Srzentić i Luka Đurđić.

Dobitnik jubilarne nagrade za 40 godina rada u lucij e Sevdalin Hamzić, dok su za 30 godina rada nagrađeni Darko Knežević i Željko Vujović. Dio kolektiva 20 godina su Ljubo Marstijepović, Agim Mila i Stanislava Milić.

Za jubilarnih deset godina rada u Luci Bar nagrađeni su Dejana Bokan, Aleksandar Bulatović, Milan Dajević, Nikola Demirović, Agim Demirović, Adis Đurčić, Saša Ičević, Ristan Jakovljević, Srđan Jovanović, Eldina Kalić, Nikolina Knežević, Esad Marović, Nenad Marstjepović, Danilo Martinić, Ilija Marvučić, Almir Metanović, Haris Međedović, Nikola Nikezić, Ernad Nikezić, Predrag Ostojić, Jovica Pajović, Marko Pekić, Aleksandar Pepđonović, Ivan Perazić, Mirsad Perašević, Damir Peročević, Dragana Radošević, Vidak Rosić, Zlatan Smajević, Sonja Stanišljević, Darko Vujačić, Nemanja Vujović, Anto Vukmarković, Goran Vukčević, Alis Šabotić, Aleksandar Šćekić, Ivan Živanović, Borislav Đelović, Nikola Đerković, Đuro Đokvučić i Ljubo Đukanović.

Oficijelni dio svečanosti zaokružen je prikazivanjem korporativnog videa „Mi smo Luka Bar“ koji je pripremila Služba marketinga i Vasilije Radović. U filmu su korišteni novi i arhivski snimsci i fotografije o Luci kroz vrijeme – od njenih početaka do dostignuća koja su postigli kao kolektiv. Za naraciju su bili zaduženi Slavica Adžić i Igor Hrvatin.

Povodom Dana Luke Bar upriličen je i koktel sa bogatom zakuskom i prepoznatljivim specijalitetima hotela „Sidro“, upotpunjen višeminutnim vatrometom. Domaćini i gosti su do kasnih večernjih sati uživali uz muziku u izvođenju popularnog „Akademia benda“.

izvor: barinfo.me

en_GBEN