EFINTIS SASTANAK SA TCT

3
efintis.italy-albania-montenegro.eu
info

Sastanak je započeo prezentacijom aktivnosti Luke Bar 2020/2021 i trenutnim stanjem razvoja lučkih kapaciteta i budućim planiranim projektima.

Sastanak je nastavljen diskusijama i prezentacijama shodno agendi:

  1. Usklađenost sa ključnim TEN-T indikatorima i planovima za dostupnost čistih goriva
  2. Buduća saradnja sa TCT-om, buduća primjena Akcionog plana za vodeni transport i multimodalnost – planovi i rokovi
  3. Informacije / prezentacije u vezi sa tekućim INTERREG projektima kao što su SMARTPORT ili drugi INTERREG projekti u kojima Luka Bar trenutno učestvuje

Luka Bar je imala priliku da održi kratke prezentacije učesnicima u vezi sa tekućim projektima sufinansiranim od programa Italija-Albanija-Crna Gora: EFINTIS, SuMO i SMARTPORT..

Luka Bar je vodeći partner u projektu EFINTIS, zajedno sa još 4 institucije: Albanskim institutom za transport, Lučkom upravom južnog Jadrana, Lučkom upravom Drač i Autonomnom agencijom za ugostiteljstvo i turizam Termoli. Glavne akcije ovog projekta usredsređene su na nadogradnju i optimizaciju postojećih PCS platformi u Baru i Bariju i na postavljanje prekretnice i formiranje ICT alata u Draču i Termoliju uz Razvojni plan za uspostavljanje logističkih centara u Albaniji.

Projekat SuMO ima za cilj poboljšanje održivosti i mobilnosti saobraćaja u lučkim područjima polazeći od problema identifikovanih u evropskoj strategiji u oblasti „Mobilnost i transport“. Kroz ovaj projekat, Luka Bar namjerava da realizuje pilot i nabavi hibridni autobus za zaposlene u luci kako bi odgovorili izazovu ozelenjavanja transporta i poboljšali efikasnost transporta, u smislu održivosti i kvaliteta. Ostali partneri na ovom projektu su: Preduzeće za javni prevoz Brindisi S.p.A. (vodeći partner), Opština Valona i Opština Termoli.

Projekat SMARTPORT nastoji da poboljša energetski profil luka uvođenjem ekološki održivog LED sistema osvijetljenja kroz šestomjesečne pilot akcije u odabranim lukama. Glavni rezultat projekta je interventna strategija za energetsku efikasnost luka koja kombinuje niz mjera za formulisanje postojećih procesa i dalje fokusiranje na akcije za smanjenje upotrebe energije, uključujući obnovljive izvore energije, uštedu energije, skladištenje energije i tehnologiju pametnih mreža. Partneri na ovom projektu su: Lučka mreža Jonskog mora – Luka Taranto (vodeći partner), Regionalna agencija za zaštitu i zaštitu životne sredine Apulije, Opština Termoli, Luka Bar i Luka Valona.

EFINTIS na društvenim mrežama
en_USME