Proslavljeno 116 godina Luke Bar

Izvršni direktor Luke Bar AD Ilija Pješčić kazao je da najveća crnogorska luka uspješno i krupnim koracima gazi svoje drugo stoljeće, te da je uprkos brojnim problemima i ograničenjima sa kojima se susreće u poslovanju, Luka Bar uspješna kompanija po svim parametrima poslovanja.
“Kako trenutno stvari stoje, ova godina će biti rekordna za Luku Bar i po količini pretovarene robe i po ostvarenim prihodima. Za prvih šest mjeseci pretovar će biti preko milion i šezdeset hiljada tona, što potpuno odgovara projekciji postavljenoj u ambicioznom biznis planu za 2022. godinu. Finansijski rezultat je izuzetno značajan, preko tri i po miliona eura dobiti, što je značajan skok u odnosu na sve prethodne godine. Potpisani su i novi, izuzetno važni ugovori za naše poslovanje.
Izdvojio bih ugovor sa ‘Eliksir grupom’, zatim sa firmom ‘Drenik’, kao i ugovor sa ‘Inovative Green Industries’ o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni. Ovo je ugovor kojim se valorizuju kapaciteti Slobodne zone u pravom smislu te riječi, osim izuzetnog značaja za lučko poslovanje, ostvariće benefite za cijeli grad Bar. Nakon što se zaokruži planirana investicija u iznosu od deset miliona eura, izgradnjom postrojenja za reciklažu biće otvoreno preko 40 novih radnih mjesta. Puna valorizacija Slobodne zone Luke Bar je posao kojim ćemo se i u narednom periodu intenzivno baviti, jer predstavlja potencijal ne samo za našu kompaniju i grad, već i za samu državu, Crnu Goru“, istakao je Pješčić. On je zahvalio zaposlenima i istakao da se svi ugovoreni poslovi obavljaju bez zastoja.
“Prostora za unaprjeđenje uslova rada, za nove investicije i ulaganja u lučku infrastrukturu, suprastrukturu i mehanizaciju, za razvoj informacionog sistema, sistema zaštite i zdravlja na radu, kao i bezbjednosti Luke ima mnogo i to su prioritetne aktivnosti kojima ćemo se u budućem periodu baviti”, najavio je Pješčić.
Alis Šabotić, predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar AD pozdravio je izbor novih članova Odbora direktora, ističući dobru saradnju sa menadžmentom. “Sada imamo 340 članova i mogu da kažem da smo jedan od najbolje organizovanih sindikata u državi. Iza nas je godina puna izazova, od pandemije do rekordnog obima pretovara, koji su stavili na test sve kapacitete Luke Bar, pogotovo one ljudske. Zato smo ovih dana lakše uočavali slabosti u organizaciji i funkcionisanju čitavog sistema u Luci”, kazao je Šabotić, dodajući da tu vidi i prvi test saradnje novog Odbora direktora i sindikata.
“Tu će da bude pitanje nedjeljnog odmora, uvođenje prekovremenog rada, provjera radnih sposobnosti pri zapošljavanju su ključna pitanja za sindikat i zato želim da ih posebno naglasim”, istakao je Šabotić. On je zadovoljan činjenicom da nije bilo teških nesreća i što “imamo rekordan profit ove godine jer to garantuje snagu Luci Bar”. Istakao je da je večerašnje okupljanje prava prilika da podsjeti na inicijativu sindikata poslatu menadžmentu koja se odnosi na zaposlene u hotelu “prema kojima Luka Bar i dalje može da se iskupi i mislim i smatram da je to pravedno i ljudski”.
Šabotić je zahvalio menadžmentu na finansijskoj podršci za učešće na 39. Lučkim igrama u Srbiji.

Predsjednik Sindikalne organizacije lučkih radnika „Luke Bar“ AD, Vladimir Obradović čestitao je Dan Luke Bar. “Na taj datum, 1905. godine Crna Gora je otvorila svoja vrata ka cijelome svijetu. Luka Bar se razvijala i rasla sa svojim gradom. Kako ljudi kažu, najteže su prvih sto godina. Međutim, u slučaju Luke Bar nije tako. Početak drugog vijeka njenog postojanja, Luka Bar je brutalno iskasapljena na dva preduzeća i tri zavisna društva radi privatizacije, tako da je veći dio Luke Bar privatizovan i zove se Port of Adria, a privatizovano je i DOO Pomorski poslovi, danas se zove Ocean Montenegro, kao i hotel Sidro. Pokušalo se sa prodajom i današnje Luke Bar i Bogu hvala, to nijesmo dozvolili”, kazao je Obradović, uz čestitke kolegama koji su dobili jubilarne nagrade, uz želju da novopečeni penzioneri duže uživaju u penziji.
U ime nagrađenih radnika obratio se dr Deda Đelović, pomoćnik izvršnog direktora “Luke Bar” AD, koji je u ovoj kompaniji pune tri decenije. U ime “armije jubilaraca” i čestitke povodom Dana Luke, on je svojoj kompaniji poželio nekoliko želja. Prisjetio se da je petnaest dana nakon što je počeo daradi u Luci vidio “famozni brod od 100.000 tona – ‘Smederevo’”. Problem je, kaže on, što se na sljedeći dolazak takvog broda čekalo više od 25 godina. “Prva je želja da u narednom periodu bude uobičajeno da vidimo ovdje ogromne brodove od 100.000 tona ili blizu toga, što je želja da u Luci dinamika rada bude na visokom nivou”, kao i obim pretovara i svi izvedeni parametri.
Prisjetio se da je u dvadesetoj godini svoga staža svjedočio nabavci prve nove lučke dizalice. Da “nabavka tako kapitalnih sredstava mehanizacije, odnosno unapređenje tehnologije rada, investiranje u lučku infrastrukturu i suprastrukturu postanu dio rutine poslovanja” bila je druga Đelovićeva želja. “Treća želja je da više milion i sedamsto hiljada tona iz 2017. godine u ovom periodu od kad je Luka restrukturirana ne bude ciljna, nego da bazna vrijednost za svaku narednu godinu bude prvo dva miliona tona, koje vjerujem da ćemo dostići u ovoj godini, a onda iz godine u godinu sve više”.
Mr Marko Nišavić je na posljednoj, konstitutivnoj sjednici Odbora direktora održanoj 21. juna, jednoglasno imenovan za predsjednika Odbora. On je čestitao Dan Luke, ističući da je to “jubilej za ponos i poštovanje”.
“Nadam se da će godina koja je pred nama, u kojoj smo moje kolege i ja dobili laskav i odgovoran, ali nimalo lak zadatak da upravljamo jednim od najvećih državnih resursa, biti uspješna i istorijska. Iskazujem poštovanje, zašto ne reći i divljenje, za sve radnike Luke Bar, sve vas koji ste godinama, a neki i decenijama, radili i gradili Luku Bar, da bi uprkos svim olujama i nedaćama kroz koje je prolazila Luka Bar danas bila uspješna i stabilna kompanija. Pred svima nama je mnogo posla. I dobro je što je tako. Prazna obala Volujica i vezovi bez brodova i tereta nijesu slika koju bi iko od nas poželio da vidi. Izazovi u poslovanju su ogromni, ne samo na mikro, lokalnom nivou, već globalno. Živimo u vremenu nesigurnosti i neizvjesnosti za velike svjetske igrače, a ne za Luku Bar i Crnu Goru. Ipak, neizvjesnost i problemi rađaju prilike i rješenja koje ovoga puta moramo iskoristiti i pronaći. Region se u trenutnoj svjetskoj situaciji sve više okreće ka Luci Bar.
Ovo je trenutak da pokažemo da umijemo i možemo da pronađemo i budemo prozor tog regiona u svijet i isto tako budemo prilika svijetu da priđe regionu, a sve to da realizujemo na naš, jedinstveni, barski način. Moramo mudro i pametno voditi poslovanje. Pozicija Luke Bar i njene komparativne vrijednosti su poznati, ali isto tako infrastruktura je na nivou koji zahtijeva nastavak ulaganja, započetog još u prethodnom investicionom ciklusu, prije par godina. Dugoročno potpisan ugovor o korišćenju Morskog dobra obavezuje da već prepoznate pravce ulaganja možemo nastaviti na makro nivou, ali i na nivou ulaganja u mehanizaciju i ulaganja u realizaciju novih partnerstava. Usvojeni razvojni strateški dokumenti su obaveza, ali i prilika da zajedno sa zaposlenima, manjinskim akcionarima razvijamo mrežu koja će uticati na poboljšanje poslovnih rezultata”, istakao je Nišavić.
Ove godine, u penziju su otišli Dragan Dedić, Pavle Miljanić, Abdurahman Mustafić, Tomislav Nedović i Milenko Nikočević.
Dobitnici jubilarne nagrade za 30 godina rada su Goran Babović, Siniša Brajović, Slavko Vulezić, Nikola Vujošević, dr Deda Đelović, Goran Živanović, Ranko Jakovljević, Đorđe Jovićević, Zoran Jovović, Đuro Kićović, Srđan Kosović, Predrag Krklješ, Boban Mandić, Željko Marković, Željko Minić, Vladimir Obradović, Žarko Obradović, Goran Pečurica, Nebojša Popović, Gojko Rajković, Mihajlo Šikmanović i Jovo Šikmanović.
Nagrade za 20 godina rada dobili su Vilka Grabovica, Dejan Đurđević, Slavica Jović, Obrad Pajović, Snežana Pešić i Rade Stanišić.
Za deset godina rada u najvećem barskom kolektivu, nagrade su dobili Elvis Alić, Aleksandar Vitić, Gojko Vuković, Skender Đečbitrić, Srđan Ivančević, Anka Ivanović, Danilo Jovićević, Milan Jovović, Valentina Kaljević, Božo Krekun, Miroslav Leković, Dragan Lončina, Leonard Lukolić, Nenad Lukšić, Jovan Milić, Sanela Miljanić, Mladen Opančina, Petar Niković, Ivan Ostojić, Zoran Popović, Ilija Radonjić, Igor Stojanović, Igor Tomović, Nikola Tučević, Dragan Ćeklić, Zoran Ćetković i Marko Šoškić.

Izvor: Barinfo.me

 

en_USME