Delegacija kompanije “ZIJIN” u dvodnevnoj posjeti Luci Bar

23.5-3

Delegacija na visokom nivou kompanije “ZIJIN” boravila je u dvodnevnoj posjeti Luci Bar. Sastancima su prisustvovali i predstavnici logističke kuće “TRANS CARGO LOGISTIC” iz Beograda, kao i predstavnici crnogorske željezničke kompanije “Montecargo” AD. Zajedno sa “Luka Bar” AD, kao i “Montecargom” i “Srbija Kargom”, ZIJIN i TCL su nosioci jednog od najvećih privrednih projekata, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji- pretovar koncentrata bakra. I ovom prilikom svi učesnici u transportnom lancu, iskoristili su susret da razmotre dosadašnju saradnju, planove i projekcije za naredni period, kao i očekivane investicije i ulaganja u infrastrukturu, tehnologiju i radnu snagu.

Predsjednik Odbora direktora “Luka Bar” AD, Darko Pekić je pozdravivši goste istakao važnost ovog poslovnog projekta za crnogorsku pomorsku i željezničku privredu, kao i za sve povezane djelatnosti.
 
Kazao ja da ga naročito raduje dugoročnost i stabilnost ovog posla, kao i stalna tendencija povećanja količina robe koja će se pretovarati za potrebe ZIJIN- a iz Bora. Sa njegovom konstatacijom se složio i Izvršni direktor Ilija Pješčić.

e

“Svjedoci smo nevjerovatnog rasta obima pretovara bakarnog koncentrata- sa cca 50.000 tona u 2020.godini na cca 800.000 tona u 2022.godini”, kazao je on. G-đa Lin Hongying, Potpredsjednica ZIJIN Global, izrazila je veliko zadovoljstvo posjetom Luci Bar i Crnoj Gori, a naročito potencijalom kojim luka raspolaže. Ona je kazala da ZIJIN Grupa planira da značajno uveća svoje kapacitete u Boru, te da je sigurna da su željeznički prevoznici, logističari i Luka Bar njihovi sigurni partneri u tim planovima. Dodala je da je ZIJIN spreman, na osnovu studija izvodljivosti koje će izraditi ostali učesnici posla, da značajno učestvuje u svim investicijama koje će poboljšati efikasnost i brzinu logističko- saobraćajnog pravca. I predstavnici TCL-a i Montecarga su bili jednoglasni u ocjeni da jedino zajednička ulaganja i zajednički napori svih učesnika ovog posla vode u značajna uvećanja svih kapaciteta, količina prevezene i pretovarene robe i kao krajnji rezultat- uvećanje ostvarenih prihoda. U obilasku lučke operative, uvidom u skladišne i pretovarne kapacitete Luke Bar, kineski partneri su se uvjerili u spremnost i ozbiljnost kojim Luka Bar pristupa ovom, ali i svim ostalim poslovima.

en_USME