Donacija naše kompanije Opštoj bolnici u Baru u vrijednosti od 60.000€

donacija-Luke-Bar-OB-Bar-Urolosko-odjeljenje

Nakon okončanja tenderske procedure nabavke opreme, Urološko odjeljenje Opšte bolnice Bar biće u potpunosti osposobljeno za primjenu najsavremenijih metoda u sprovođenju neinvanzivnih operativnih zahvata u ovoj oblasti. Zaslužni za ovaj, posljednji korak ka kompletiranju opreme na tom odjeljenju su menadžment i zaposleni u Luci Bar, čiji predstavnici su danas, u prostorijama Opšte bolnice Bar uručili donaciju vrijednu 60.000 eura.

Lijep povod okupljanja bila je, kako je podvukao predsjednik Odbora direktora Luke Bar, Darko Pekić, i prilika da sa menadžmentom bolnice razmotre teme od značaja za grad, ali i Luku Bar.

„Današnja donacija prati kontinuitet davanja koji Luka Bar slijedi u poslovanju. Inicijativa je potekla od dr Karišika i dr Stanisavljevića sa ciljem da se ulaganjem u savremenu opremu zaokruži potreba Urološkog odjeljenja. Primarni cilj je bio da podržimo nešto što će gradu dugoročno koristiti“, kazao je Pekić, izražavajući nadu da će i ostale kompanije i privredni subjekti u Baru slijediti primjer Luke.

Direktor Luke Bar, Ilija Pješčić je podvukao da su sredstva za donaciju zapravo prikupili radnici Luke, a menadžment je „doprinio realizacijom zamisli u konačnici“.

„Još 2021. godine naša kompanija je za Ginekološku ambulantu donirala takođe, oko 60.000 eura. Nastavićemo dobru praksu, pa vjerujem da ćemo i u 2025. godini donirati nova sredstva za dobrobit bolnice i zdravlja naših građana“, kazao je Pješčić.

Direktor Opšte bolnice Bar, dr Igor Karišik istakao je da je „po ko zna koji put, ponosan što je prijateljstvo sa čelnim ljudima najvećeg privrednog subjekta u Baru, krunisano značajnom donacijom za unaprjeđenje uslova rada ove medicinske ustanove, a sve sa ciljem kvalitetnog medicinskog tretmana pacijenata“.

„Drago mi je što ovo nije prva, a nadam se da neće biti ni poslednja donacija. Želim da se, u ime kolega i pacijenata zahvalim i svim zaposlenima u Luci Bar, jer ovo doživljavam kao njihov dar. Vjerujem da ćemo od opreme, koju planiramo da kupimo, svi imati veliki benefit“, poručio je direktor Opšte bolnice Bar.

U ime kolega koji ordiniraju u Urološkoj ambulanti i pacijenata, zahvalnost na vrijednoj donaciji izrazio je i dr Rade Stanisavljević, urolog. Objasnio je da će od doniranog novca nabaviti laser za razbijanje kalkulusa u urinarnom sistemu i prateći instrumentarij (semirigidni ureterorenoskop i fleksibilni ureterorenoskop).

„Do sada tom aparaturom nismo raspolagali, pa ćemo uskoro biti u mogućnosti da radimo sve dijagnostičke i terapijske procedure koje se tiču kalkuloze urinarnog trakta, a shodno vodičima dobre kliničke prakse i evropskog udruženja čiji smo aktivni članovi. Pacijenti iz Bara, Ulcinja i dijelom Budve, koji su upućeni na našu ustanovu, će dobiti brz i efikasan način liječenja kalkuloze, koja je na našem podneblju vrlo česta. Svakako je važan detalj što za ove procedure naši sugrađani ubuduće neće morati da odlaze u Kliniči centar Crne Gore i budu na listama čekanja u toj ustanovi“, zadovoljan je dr Stanisavljević.

Sljedeći korak podrazumijeva organizovanje procedure javne nabavke uređaja, nakon čega će Urološko odjeljenje pacijentima obezbijediti brzu, efikasnu, modernu, lasersku hirurgiju bez reza, koja omogućava minimalno invanzivni pristup problemu pacijenta.

„Već dvije godine pokušavamo da kompletiramo opremu. Napominjem da je moderna urologija u tijesnoj vezi sa endoskopskom opremom, pa bez nje vrlo malo možemo da uradimo. Otvorena hirurgija je 20 do 30 posto našeg posla, što znači da dvije trećine posla radimo endoskopskim instrumentima, koristeći prirodne otvore. Znači, ne pravimo otvore na koži, procedura se obavlja bez reza, bez otvorene hirurgije. Kalkuloza, benigna hiperplazija prostate, tumori bešike su oblasti koje radimo endoskopskom opremom. Uz donaciju Ambasade Japana, koja će se realizovati tokom marta, kompletiraćemo endoskopski stub. Oprema koju ćemo nabaviti zahvaljujući donaciji Luke Bar je trećina koja je nedostajala, pa ćemo, nadam se, već prije ljeta moći da radimo svoj posao u punom kapacitetu“, sa optimizmom je najavio dr Stanisavljević.

Predsjednik Odbora direktora Luke Bar je objasnio da je menadžment za ovu godinu zauzeo stav da umjesto pojedinačnih, malih donacija, obezbijedi jednu, ali veću. Odlučili su da to bude Opštoj bolnici Bar. Na kraju je uputio poziv zaposlenima u Luci da neko od njih, ko ima urološke probleme, kada oprema bude instalirana, a Urološko odjeljenje otpočne rad sa najsavremenijom opremom, bude „nulti“ pacijent.

en_USME