RENEWPORT (Euro MED programme)

RENEWPORT_cover image
RENEWPORT
Opis projekta

RENEWPORT ima za cilj da se bavi pitanjima vezanim za uticaj pomorskog saobraćaja na klimatske promjene. To će učiniti tako što će promovisati tranziciju mediteranskih luka na čistu energiju, pretvarajući ih od emitera zagađivača i gasova sa efektom staklene bašte u centre čiste energije iskorišćavanjem potencijala obnovljivih izvora energije (OIE). Projekt partneri će implementirati konkretne pilot aktivnosti i investicije koje će testirati upotrebu OIE u različitim scenarijima i kontekstima. U slučaju Luke Bar, luka će postaviti solarne nadstrešnice na parkingu luke. Pilot akcija Luke Bar je postavljanje sistema solarnih panela i nadstrešnice za parkingu.

Glavni rezultati projekta RENEWPORT su:

 • razvoj RENEWPORT OIE programskih alata (O 1.1), tj. veb-alata koji će podstaći kreatore politika u planiranju njihove tranzicije na čistu energiju pružanjem praktičnih savjeta, smjernica, informacija i proračuna potencijala korišćenja obnovljivih izvora energije za mediteranske luke, na osnovu njihovih energetskih potreba i geografskih lokacija,
 • primjena RENEWPORT OIE programskih alata u svakoj luci sprovođenjem konkretnih pilot aktivnosti na usvajanju OIE tehnologija čime se smanjuje potreba za fosilnim gorivima, smanjuje se emisija CO2 i srodnog uticaja na klimatske promjene, kao i negativan uticaj brodova na životnu sredinu u urbanim sredinama,
 • kada se završe pilot aktivnosti i investicije, podijeliće se rezultati, uporediće se podaci i iskustava, što će dovesti do zajedničkog razvoja alata za luke kao centara čiste energije (O 2.1), veb-alata koji uključuje skup procesa, modela tehnika, alate, metode i usluge, a to će u konačnom dovesti do rešenja koje će se replicirati u drugim mediteranskim lukama koje žele da postanu centri čiste energije.

Projekt partneri usvajaju i integrišu rješenja razvijena u okviru projekta u svoje razvojne planove kroz dokumente kao što su pisma posvećenosti ili dogovora upravljačkih tela, u zavisnosti od odobrenja internih odredbi svakog projekt partnera.

 

Osim toga, biće potpisan Memorandum o razumevanju za unapređenje saradnje na polju tranzicije na čistu energiju među mediteranskim lukama i on će predstavljati nastavak saradnje o čistoj energiji i nakon završetka projekta.

 Partneri u projektu su:

 1. Mreža lučke uprave istočnog Jadranskog mora – Trst (Italija)
 2. Mreža lučke uprave istočnog sjevernog Tirenskog mora – Livorno (Italija)
 3. Var komora privrede i industrije (Francuska)
 4. Fond za istraživanje, promociju i komercijalne studije regiona Valensije, luke Valensije (Španija)
 5. Lučka uprava Valensija (Španija)
 6. Luka Kopar, lučki i logistički sistem, akcionarsko društvo (Slovenija)
 7. Lučka uprava Rijeka (Hrvatska)
 8. Luka Bar A.D. (Crna Gora)
 9. Lučka uprava Drač (Albanija)
 10. Lučka uprava Pirej (Grčka)
Vijesti
 • Početni sastanak RENEWPORT projekta
PROJEKAT RENEWPORT SLIKE
renewport na društvenim mrežama
 • Facebook
en_USME