NOVI EU PROJEKTI U LUCI BAR

COVER slika Adrion

„Luka Bar“ AD je u prvom pozivu IPA Jadransko-jonskog programa (ADRION) u novom programskom periodu 2021-2027 obezbijedila učešće na tri nova pojekta. Shodno pravilima, učešće je bilo limitirano na 3 projektna predloga i sva 3 projekta u kojima je Luka Bar učestvovala dobili su pozitivnu ocjenu za finansiranje. Ukupan budžet odobrenih projekata SUPERALFUEL, ADRIREC i WATERBRIDGING iznosi 4,65 miliona eura od čega je za Luku Bar opredijeljeno više od 450.000 eura.

Partneri u projektima su najveće luke u regionu: Pirej, Trst, Kopar, Rijeka, Ravena, Bari, Igumenica, Split, kao i više fakulteta i instituta iz regije. Projekti se finansiraju iz prioriteta 3.1, Podrška ugljenično neutralnom i bolje povezanom jadranskom i jonskom regionu. Projekat SUPERALFUEL će detaljno istražiti mogućnosti upotrebe alternativnih goriva kao što su hidrogen, amonijak i metanol u lukama. Projekat ADRIREC će omogućiti proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) instalacijom solarnih panela u lukama dok će projekat WATERBRIDGING analizirati klimatski prihvatljive tehnologije u lukama kao što je napajanje brodova električnom energijom sa obale (OnShore Power Supply).

Podsjetimo, Luka Bar je iz prethodnog ADRION programskog perioda 2014-2020 uspješno implementirala 8 projekata tj. ukupno će imati 11 projekata iz ADRION programa, što Luku Bar izdvaja po uspješnosti u jadransko jonskoj regiji.  Sa nova 3 projekta, Luka Bar trenutno ima 6 projekata finansiranih od strane EU, vrijednih više od 16 miliona eura. Budžet Luke Bar u tim projektima iznosi 1,9 miliona eura i on će biti iskorišćen za sprovođenje aktivnosti koje će doprinijeti ciljevima održivog razvoja.

en_USME